Coś z niczego – Risotto Bianco – odcinek 1

Coś z niczego

Coś z niczego – Risotto Bianco – odcinek 1

Składniki na 2 porcje:

  • 50g masła
  • 3łyżki oliwy z oliwek exstra virgin
  • cebula
  • 20cm selera naciowego
  • 160g ryżu na risotto np. arborio lub carnaroli
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 600ml domowego bulionu
  • ok 20 krewetek mrożonych lub świeżych
  • pół cytryny
  • sól
  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Krewetki: Opłukać i dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Pomarańczowe (ugotowane) krewetki rozmrozić zalewając zimną wodą lub rozmrażać w temperaturze pokojowej i osuszyć na papierowych ręcznikach.

Domowy bulion na risotto: kliknij tutaj, aby przejść do przepisu.

Risotto: W wysokim garnku roztopić ok 25g masła z oliwą z oliwek, dodać pokrojoną cebulę i seler naciowy. Zeszklić przez około 5 minut nie rumieniąc. Dodać ryż i smażyć co chwilkę mieszając przez około minutę aż cały ryż będzie lekko obsmażony i podgrzany.

Wlać wino i gotować aż całe się zredukuje. Wówczas wlać pierwszą porcję (około pół szklanki) gorącego bulionu. Dalej gotować risotto na średnim ogniu dodając kolejną porcję bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
Gotować tak przez około 15 minut aż ryż będzie miękki, w środku ma pozostać al dente.

Krewetki skropić sokiem z cytryny i doprawić solą.Dodać krewetki i gotować przez 3 minuty, następnie zetrzeć parmezan.

Wyłączyć risotto a po minucie dodać pozostałe masło i przykryć na 2-3 minuty. Udekorować natką pietruszki.

Smacznego!!!

2 Responses to Coś z niczego – Risotto Bianco – odcinek 1

  1. Ela 8 października 2019 at 17:37 #

    Dzięki temu przepisowi bardzo łatwo udało mi się ugotować rewelacyjne Risotto. Czekam na kolejne propozycje i przepisy!!!!!

  2. Agnieszka 15 października 2019 at 21:17 #

    Uwielbiam te Risotto jest przepyszne.

Dodaj komentarz