Coś z niczego – Przystawki ośmiorniczki i małże – odcinek 3

Coś z niczego – Przystawki ośmiorniczki i małże – odcinek 3

Małże:

Składniki na 3 porcje:

  • 1kg żywych oczyszczonych małż (muli)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbków czosnku
  • 100-150ml wina białego wytrawnego
  • łodygi natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • sól gruboziarnista
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Małże(mule):

Mule wyjmuję, wkładam do miski z zimną wodą i myję dokładnie, usuwając wszystkie zanieczyszczenia ze skorup. Wszystkie pęknięte mule wyrzucam tak samo jak otwarte, które się nie zamykają lub podejrzanie pachnące.

  1. Do garnka wlewam olej,wrzucam pokrojony czosnek i łodygi pietruszki..
  2. Wrzucam do garnka oczyszczone mule dodaję sól i smażę ok 3-4 minuty,do momentu otworzenia.
  3. Do garnka wlewam wino,doprawiam sokiem z cytryny i pieprzem. Gotować się przez 3 minuty bez przykrycia, zależy mi aby alkohol odparował.
  4. Podawać ze świeżą bułką (ciabatta) ,którą zgarniemy pyszny sos z talerza.

Ośmiorniczki:

Składniki na 3 porcje:

  • 250g świeżych ośmiorniczek baby
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbków czosnku
  • garść natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 100ml brandy lub koniaku do flambirowania
  • litr wody do gotowania
  • litr bardzo zimnej wody
  • 50ml octu spirytusowego
  • sól i swieżo mielony pieprz

Ośmiorniczki:

1.Na początek należy odseparuj worek – głowę od ramion. Część środkowa jest niejadalna. Tam znajduje się aparat gębowy oraz ząb – w przypadku ośmiorniczek baby taki ząb to niewielka chrząstka, jednak należy go usunąć.

2.W części, gdzie znajdują się ramiona możesz zauważyć po środku kulkę. To żwacze, czyli dziób. Bardzo łatwo wyjmiesz go palcami.

Po wyjęciu „kulki” widać dziurkę. ośmiorniczki jest już gotowa do mycia i przyrządzania. Oczyść z błonek worek, czyli głowę.

3.Rozgrzej w garnku litr wody z dodatkiem octu. Przygotuj obok naczynie z bardzo zimną wodą .Do gotującej się wody wkładaj na 3-5 sekund ośmiorniczki i następnie do zimnej wody. Czynność powtarzaj trzy razy.

4.Przygotuj marynatę do ośmiorniczek. Posiekaj natkę pietruszki,czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko wrzuć do miski z ośmiorniczkami. Dodaj oliwę z oliwek,sok z połowy cytryny,dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj i odstaw na 20-30 minut. Tak przygotowane ośmiorniczki są gotowe do spożycia np.w sałatce (przepis na blogu)

5.Rozgrzej patelnię z oliwą i smaż na dużej mocy przez 2-3minuty bez przykrywki. Wlej 100 ml brandy lub koniaku i podpal. Ośmiorniczki robi się bardzo szybko by nie oddały wody za dużo wody.

Życzę smacznego!!!

Nie ma jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz