Coś z niczego – Słoiki – odcinek 4

Coś z niczego – Słoiki – odcinek 4

Cukinia w zatarze

Składniki:

Średnia wąska cukinia 1 żółta i 1 zielona

2 szklanki octu 10% 

2,5 szklanki wody

2,5 szklanki białego cukru

3 łyżki zataru

3 łyżki gorczycy

Przygotowanie:

Słoiki sparzyć wrzątkiem przed użyciem. Cukinię umyć, pokroić na grubsze plastry wraz ze skórą, włożyć do słoików. Ugotować zalewę, gorącą zalać cukinię w słoikach. Pasteryzować 5 minut. Po wyjęciu z garnka, odstawić do ostygnięcia do góry dnem.

Powyższa porcja mieści się w 7-8 słoikach 300-400 ml.


Papryka marynowana

Składniki:

Papryka czerwona i żółta

Czosnek obrany – całe ząbki

ziele angielskie

pieprz w ziarnach

listek laurowy

ziarenka suchego kopru.

Zalewa: 1 l wody, ½ szklanki octu 10%, 4 dag soli, 20 dag cukru.

Przygotowanie:

Paprykę umyć, pokroić na cząstki, ściśle układać w słoikach, dodać przyprawy. Zimną zalewą wypełnić słoik. Pasteryzować ok. 15 minut. Studzić odwrócone do góry dnem.

Ogórki w kurkumie

Składniki:

2 kg ogórków

Koper świeży

czosnek

ziele angielskie

liść laurowy

gorczyca

Zalewa: 6 szklanek wody, 1 szklanka octu 10%, 4 szklanki cukru, 2 łyżki soli, 1 opakowanie mielonej kurkumy

Przygotowanie:

Ogórki umyć, oderwać ogonki, pokroić na grubsze plastry (ok. 1 cm). Do słoików włożyć przyprawy, potem ogórki, zalać gorącą zalewą. Pasteryzować ok. 5 minut. Studzić odwrócone do góry dnem.

Wyszło 5 słoików 400 ml. Smacznego!!!

Nie ma jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz