Coś z niczego – Żurek – odcinek 8

Coś z niczego – Żurek – odcinek 8

https://youtu.be/YagnmfmX3kA

Żurek

Składniki (6 porcji):

  • 500ml zakwasu żytniego (przepis na blogu)
  • 2 litry bulionu drobiowo-wieprzowego (z kością wędzoną )
  • 3 cebule
  • 6 białych kiełbas
  • 500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka chrzanu tartego
  • jajka majeranek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Opcjonalnie można cebulę podsmażyć. Włóż do garnka z bulionem, dodaj kiełbaski, liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli. Gotuj około 10min.
  2. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
  3. Po upływie 10min wyciągnij kiełbasę i pokrój w paski. Dodaj z powrotem do garnka. Dodaj ziemniaki i gotuj 12-15minut.
  4. Po upływie 12-15 min wlej zakwas. Zagotuj z dodatkiem łyżeczki majeranku i łyżki chrzanu.
  5. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i dodaj do zupy.
  6. Zupę dopraw solą i pieprzem.
  7. Jajko gotuj 5 min i obierz. Na porcję podaj jedno jajko przekrojone na pół.

Życzę smacznego!!!

Nie ma jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz