Żurek
Składniki (6 porcji):
- 500ml zakwasu żytniego (przepis na blogu)
- 2 litry bulionu drobiowo-wieprzowego (z kością wędzoną )
- 3 cebule
- 6 białych kiełbas
- 500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- łyżka chrzanu tartego
- jajka majeranek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Cebule obierz i pokrój w kostkę. Opcjonalnie można cebulę podsmażyć. Włóż do garnka z bulionem, dodaj kiełbaski, liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli. Gotuj około 10min.
- W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
- Po upływie 10min wyciągnij kiełbasę i pokrój w paski. Dodaj z powrotem do garnka. Dodaj ziemniaki i gotuj 12-15minut.
- Po upływie 12-15 min wlej zakwas. Zagotuj z dodatkiem łyżeczki majeranku i łyżki chrzanu.
- Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i dodaj do zupy.
- Zupę dopraw solą i pieprzem.
- Jajko gotuj 5 min i obierz. Na porcję podaj jedno jajko przekrojone na pół.
Życzę smacznego!!!
Nie ma jeszcze komentarzy.