Ciasto na pizze:
Składniki:
- 300 g mąki typu 00
- 200 g semolina
- 15 g świeżych drożdży
- 325 ml ciepłej wody
- 3 g soli
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta do pizzy zaczynamy od rozczynu.
- Do miseczki dodajemy rozdrobnione drożdże, odrobinę ciepłej wody, 1-2 łyżeczki mąki i łyżeczka cukru.
- Wszystko razem mieszamy do momentu rozpuszczenia drożdży.
- Odstawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu rozczynu możemy zacząć wyrabiać ciasto.
- Przesianą przez sito mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i mieszamy.
- Dodajemy oliwę, wodę i rozczyn.
- Mieszamy w misce do momentu połączenia składników.
- Przekładamy ciasto na blat lub stolnice i wyrabiamy ciasto.
Bardzo ważne jest napowietrzenie ciasta poprzez długie ruchy i palcami zawijanie ciasta do środka. Wyrabiamy do momentu gdy poczujemy, że ciasto jest miękkie, jednolite i delikatne.
Podwijamy ciasto, a następnie wkładamy je do miski i spryskujemy wodą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 2. godziny.
Z tej ilości składników wychodzą mniej więcej cztery porcje ciasta do pizzy.
- Po wyrośnięciu ciasto porcjujemy i wykładamy na dobrze posypaną mąką stolnicę lub blat tak aby nasze ciasto nie przykleiło się do powierzchni.
- Następnie rozciągamy ciasto (pod żadnym pozorem nie wałkujemy ciasta, aby nie pozbawić go pęcherzyków powietrza).
- Rozprowadzamy sos do pizzy tak, aby krawędzie pozostały suche (w przeciwnym wypadku spalą się w piecu).
- Nakładamy nasze składniki – w tym przypadku ‚Nduję, mozarellę i bazylię.
Sos do pizzy:
Składniki:
- pomidory włoskie, malinowe lub paprykowe
- świeże liście oregano
- posiekany ząbek czosnku
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skórki, wyciągamy większość pestek i kroimy w kostkę.
- Do garnka dajemy pomidory, posiekany ząbek czosnku świeżego, sól i pieprz.
- Redukujemy nadmiar soku z pomidorów tak aby był gęsty.
- Na koniec dodajemy posiekane listki oregano (można również dodać drobno posiekane łodygi).
- Mieszamy i ściągamy do wystygnięcia.
Przesianą przez sito mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i mieszamy.
Życzę smacznego!!!
Życzę smacznego!!!
Ta restauracja w Gorzowie słynie z robienia bardzo smacznej Pizzy. A teraz sama będę mogła spróbować swoich możliwości kulinarnych przy robieniu Pizzy w domu. Dziękuję za ten przepis.