Coś z niczego – Salata Beof i galaretka z wywaru – odcinek 11

Coś z niczego – Salata Beof i galaretka z wywaru – odcinek 11

Salata Beof :

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 300 g ziemniaków
  • 300 g marchwi
  • 300 g mrożonego zielonego groszku
  • ogórki kiszone
  • czarne oliwki
  • czerwona papryka w occie
  • natka pietruszki
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:


  1. Marchewkę i ziemniaki gotuj 20min. Po upływie 10 min do gotowania dorzuć pierś z kurczaka. Mrożony groszek ugotuj w osobnym garnku-ok 5-10min.
  2. Po ugotowaniu wszystko odcedź. Ogórki kiszone i ugotowane warzywa z kurczakiem pokrój w kostkę. Włóż wszystko do głębokiej miski. Posiekaj natkę i oliwki pokrój w paski.
  3. Do miski dodaj majonez i wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pierzem. Udekoruj papryką z zalewy octowej. Najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego.

Galaretka z wywaru:

Składniki:

  • kurze łapki (ewentualnie skrzydełka)
  • filet z sandacza
  • marchewka
  • groszek
  • natka pietruszki
  • kurkuma do podkręcenia koloru
  • masło do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1.Do wywaru po warzywach dorzuć łapki kurze lub skrzydełka z kurczaka. Gotuj minimum godzinę. Dopraw solą i pieprzem

2.Sandacza dopraw solą i pieprzem. Smaż na patelni z dodatkiem masła. Smażenie rozpoczynaj zawsze od strony skóry. Resztki z porcjowania sandacza dorzuć do wywaru.

3.Na dno naczynia dodaj świeżo zmielony pieprz. Marchewkę i groszek gotowany. Dodaj usmażoną rybę i zalej wcześniej przygotowanym wywarem.


Życzę smacznego!!!

Nie ma jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz