Coś z niczego - Zakwas, Barszcz, Buraczki - Odcinek 12

Coś z niczego – Zakwas, Barszcz, Buraczki – Odcinek 12

https://youtu.be/SQqF24wAacs

Barszcz:

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywno-drobiowego (przepis na stronie)
  • 2l zakwasu z buraków (przepis na stronie)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżeczka pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • garść suszonych grzybów
  • 2 łyżki majeranku

Przygotowanie:

Barszcz czerwony od razu narzuca mi nastrój świąteczny. Mocny wyrazisty w smaku.Do przygotowania dobrego barszczu przygotowuję się 10 dni wcześniej. Wstawiam zakwas z buraków i z niecierpliwością czekam. Do tak przygotowanego barszczu nie potrzebny jest żaden ocet ani cytryna. Jest po prostu obłędny.

Ugotuj bulion warzywno-drobiowy. Wystudź go do temperatury niższej niż 80 stopni. Wlej 2 litry zimnego zakwasu. Dopraw solą,majerankiem,suszonymi grzybami,zielem angielskim,pieprzem ziarnistym,liściem laurowym,czosnkiem pokrojonym w plastry, Wszystko zamieszaj i odstaw na noc.

Następnego dnia podgrzej barszcz maksymalnie do 80 stopni. Nie gotuj!!! Zniszczysz w ten sposób wszystkie składniki odżywcze i zabijesz smak. Ja zawsze podaję z przesmażonymi uszkami. Pycha. Przepis ten jest idealnie opracowany i zawsze wychodzi.

Można również do bulionu wrzucić zakwaszone buraki i zagotować. Następnie wystudzić i dodać zakwas. Ja buraki kiszone wykorzystuję do buraczków zasmażanych, Nic w mojej kuchni się nie marnuje. Zgodnie z kulturą Zero Waste.

Zakwas:

Składniki:

  • 2 kg buraków podłużnych obranych
  • 2 litry wody przegotowanej lub przefiltrowanej
  • 1 mała główka czosnku przeciętego w poprzek
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 1 łyżka czarnego pieprzu ziarnistego
  • 5 listków laurowych
  • ok 8-10 ziaren ziela angielskiego
  • 20g korzenia chrzanu (średnio 8g-10g na litr)

Buraki obieram ze skóry i ścieram na tarce o grubych oczkach. Pomocny jest w tym robot kuchenny.

Główkę czosnku przecinam na pół w poprzek. Nie obieram łupinek ponieważ mają w sobie naturalne drożdże , które wspomagają fermentację. Korzeń chrzanu kroję w kostkę by lepiej oddał smak.

Buraki wkładam do kamionkowego lub szklanego naczynia.Zalewam zimną wodą. Dodaję ziele angielskie, chrzan, liscie laurowe, sól,ziarna pieprzu i mieszam. Na wierzchu włożyć talerz lub pokrywkę, obciążyć go i docisnąć buraki tak aby żaden burak nie pływał na powierzchni, ponieważ będzie pleśniał. Kamionkowe lub szklane naczynie odstawiam na 4-6 dni. Gdy jest zimniej nawet na 8-9 dni.

Gotowy zakwas zlewam do wyparzonych słoików lub butelek, szczelnie zakręcam i trzymam w lodówce nawet do miesiąca.

Jeżeli chcecie przyspieszyć proces możecie dodać kilka łyżek soku z kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych. Pamiętajcie ,że was zakwas musi być zakręcony lub tak zakryty by nie dostawało się do nie go powietrze.

Życzę smacznego!!!

Nie ma jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz