Coś z niczego – Śledzie – Odcinek 13

Coś z niczego – Śledzie – Odcinek 13

Gościem dzisiejszego odcinka jest Mariusz Komenda, uczestnik i półfinalista programu Masterchef. Przygotowaliśmy dla Was śledzie jako wigilijne potrawy.

Dzień wcześniej namaczamy śledzie w mleku i zostawiamy pod przykryciem.

Śledzie po kaszubsku:

Składniki:

  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 świeże pomidory
  • cebula cukrowa
  • cukier
  • śliwki wędzone
  • ocet winny
  • koncentrat pomidorowy
  • śledzie

Przygotowanie:

  1. Kroimy śledzie na kawałki ok. 3-4 cm.
  2. Do garnka wlewamy szklankę wody, odrobinę octu, dodajemy cukier, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do momentu połączenia się składników.
  3. Kroimy cebulę, a następnie gotujemy ją w zalewie ok. 5-7 minut do zeszklenia się cebuli. Po około 3 minutach dodajemy soli. Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.
  4. Dodajemy octu do śledzi, mieszamy.
  5. Następnie do miski ze śledziami przekładamy cebulę z przyprawami.
  6. Dodajemy pieprzu, około 3 łyżki śmietany 18%. Opcjonalnie można dodać łyżkę majonezu.
  7. Odstawiamy na dwa dni do przegryzienia się smaków.

Śledzie w śmietanie:

Składniki:

  • 4 szt liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • ocet spirytusowy
  • cukier
  • śmietana
  • cebula
  • śledzie

Przygotowanie:

  1. Kroimy śledzie na mniejsze kawałki ok. 2 cm.
  2. Kroimy cebulę na kostkę i wrzucamy na patelnię. Dodajemy olej, łyżkę cukru i ocet winny. Smażymy w niskiej temperaturze około 15 minut do skarmelizowania się cebuli.
  3. Na patelnię dorzucamy gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy i odrobinę solimy.
  4. Obieramy pomidory ze skórki i kroimy w kostkę. Całość dorzucamy na patelnię i redukujemy nadmiar wody. Dusimy około 15-20 minut, tak aby przeszło smakami.
  5. Kroimy 5-6 śliwek wędzonych w drobną kostkę.
  6. Po odparowaniu dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone śliwki.
  7. Doprawiamy pieprzem i opcjonalnie papryką ostrą. Smażymy 2-3 minuty, aby się zagotowało.
  8. Odstawiamy do ostudzenia się.
  9. Po ostudzeniu mieszamy śledzie z sosem, dodajemy świeżą natkę pietruszki i odstawiamy na dwa dni do przegryzienia się smaków.

Życzę smacznego!!!

Nie ma jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz