
Flaczki Cielęce z pomidorami
-
- Czas przygotowania
- Minut
-
- Czas pieczenia/gotowania
- Minut
Ocena przepisu
- (5 /5)
- 1 rating
Składniki
- Flaki cielęce wstępnie obgotowane 1,5kg
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 małego selera
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 2 litry bulionu wołowego (przepis na stronie)
- 8 pomidorów obranych ze skórki i 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka majeranku
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka imbiru
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- papryczka chili drobno pokrojona
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka bazyli
- sól i świeżo zmielony pieprz
Instrukcje
- Flaczki – oto klasyk kuchni polskiej. Rozgrzewająca zupa przygotowywana na esencjonalnym bulionie z dodatkiem odpowiednio dobranych przypraw sprawi wam ogromną przyjemność z jedzenia.
- Flaki cielęce gotuję 30 minut. Następnie odcedzam i ponownie zalewam i gotuję 1,5 godziny.
- W międzyczasie gotuję bulion wołowy lub drobiowo-wołowy. Przepis dostępny na moim blogu.
- Trzy marchewki,pietruszkę i kawałek selera ścieram na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę kroję w kostkę i przysmażam na patelni z masełkiem. Poprawi to zdecydowanie smak zupy.
- Z ugotowanego bulionu odławiam warzywa oraz mięso. Dodaję flaki i ponownie zagotowuję. Do gotujących się flaków dodaję wcześniej przygotowane warzywa i 8 pomidorów bez skórki ,pokrojonych w kostkę,2 łyżki koncentratu pomidorowego.
- 4. Gotuję około 20 minut na małym ogniu .Doprawiam solą, pieprzem,tymiankiem,bazylią,imbirem, papryką,gałką muszkatołową i majerankiem. Ja nie zagęszczam flaków mąką ale jeżeli lubicie..... to śmiało.Podaję na ciepło z pajdą wiejskiego chleba z masłem. Smacznego!!!
- Porcje: 12
- Gotowe w: 150 Minut
- Typ dania:Obiad, Przystawka
- Typ przepisu:Mięso, Różne, Zupy
- Składniki: bulion wołowo-drobiowy, bulion wołowy, Cebula, Imbir, koncentrat pomidorowy, majeranek, Marchewka, masło, papryka chili, papryka słodka, pieprz ziarnisty, pietruszka, Pomidor, sól, tymianek, Wołowina
Oceń ten przepis

-
1 Osób Oceniło ten przepis
-
Średnia ocena
-
- (5 / 5)
fajne danie obiadowe smaczne i syte, ja osobiście jeszcze doprawiam je po swojemu
Uwielbiam flaczki. A te są wyśmienite👍👍👍
Jestem wielką fanką flaczków. A te smakują oszałamiająco pysznie😊
Fantastyczne smakują
Wooo….. jakie smaczne
Odlotowy smak mają te flaczki
Nigdy w życiu nie gotowałam flaczków cielęcych. Zawsze bylam zdania, że przygotowanie ich jest bardzo skaplikowane . A tu ku mojemu zaskoczeniu okazało się całkiem inaczej. Bardzo się cieszę że skorzystałam z tego przepisu. Takie flaczki smakują i zadawalają głodny brzuszek.