
Idealny barszcz czerwony(czysty) na zakwasie.
-
- Czas przygotowania
- Minut
-
- Czas pieczenia/gotowania
- Minut
Ocena przepisu
- (5 /5)
- 1 rating
Składniki
- 2 litry bulionu warzywno-drobiowego (przepis na stronie)
- 2l zakwasu z buraków (przepis na stronie)
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżeczka pieprzu
- 3 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- garść suszonych grzybów
- 2 łyżki majeranku
Instrukcje
- Barszcz czerwony od razu narzuca mi nastrój świąteczny. Mocny wyrazisty w smaku.Do przygotowania dobrego barszczu przygotowuję się 10 dni wcześniej. Wstawiam zakwas z buraków i z niecierpliwością czekam. Do tak przygotowanego barszczu nie potrzebny jest żaden ocet ani cytryna.Jest po prostu obłędny.
- Ugotuj bulion warzywno-drobiowy. Wystudź go do temperatury niższej niż 80 stopni. Wlej 2 litry zimnego zakwasu. Dopraw solą,majerankiem,suszonymi grzybami,zielem angielskim,pieprzem ziarnistym,liściem laurowym,czosnkiem pokrojonym w plastry, Wszystko zamieszaj i odstaw na noc.
- Następnego dnia podgrzej barszcz maksymalnie do 80 stopni.Nie gotuj!!! Zniszczysz w ten sposób wszystkie składniki odżywcze i zabijesz smak. Ja zawsze podaję z przesmażonymi uszkami. Pycha. Przepis ten jest idealnie opracowany i zawsze wychodzi.
- Można również do bulionu wrzucić zakwaszone buraki i zagotować. Następnie wystudzić i dodać zakwas. Ja buraki kiszone wykorzystuję do buraczków zasmażanych, Nic w mojej kuchni się nie marnuje. Zgodnie z kulturą Zero Waste.
- Porcje: 6
- Gotowe w: 150 Minut
- Typ dania:Kolacja, Obiad, Przystawka
- Typ przepisu:Dieta oczyszczająca, Zupy
- Składniki: bulion warzywno-drobiowy, Czosnek, grzyby suszone, Liść laurowy, majeranek, Pieprz czarny ziarnisty, sól, zakwas z buraków, Ziele angielskie
Oceń ten przepis

-
1 Osób Oceniło ten przepis
-
Średnia ocena
-
- (5 / 5)
Prosty i przepyszny . Dzięki
Super smaczny!!!!
Dla mnie ten barszcz to rewelacja😉
Rewelacja👍👍👍
Ten pyszny barszcz połączyłam z krokietami które zrobiłam według Pana recepty. Wyszedł smakowity obiad. Dziękuję
Genialny smak 😀
Pierwszy raz zrobilam taki barszcz który podałam z krokietami które znalazłam w Pana przepisach. Wszystkim bardzo smakowalo. Jestem pozytywnie zaskoczona,że mój obiad był taki smaczny wyszedł. Dziękuję za pomoc w rozwijaniu nowych zdolności kulinarnych