
Kaczka konfitowana z modra kapustą
Opublikowano
16 października 2019 | In Kuchnia Francuska, Kuchnia Polska | Przez
Adrian Adamczyk | 10 komentarzy
-
- Czas przygotowania
- Minut
-
- Czas pieczenia/gotowania
- Minut
Ocena przepisu
- (5 /5)
- 1 rating
Składniki
- 8 kaczych udek/nóżek
- 800 ml tłuszczu z kaczki lub gęsi
- 4 ząbki czosnku
- 3 łodygi rozmarynu
- łyżeczka majeranku
- 5 owoców jałowca
- sól
- Modra kapusta: 800g kapusty czerwonej, 1 duża cebula 100ml bulionu lub wody, 2łyżki octu ryżowego, 3 łyżki octu balsamicznego, masło,sól i pierz.
Instrukcje
- Niektórzy używają do konfitowania jedynie soli i pieprzu, oczywiście jest to zgodne z tradycją. Ja dodaję dodatkowe przyprawi , które przejdą do tłuszczu i oddadzą swój smak. Warto użyć ziół i czosnku.
- Natrzyj solą udka, z obu stron, włóż nogi do pojemnika, do lodówki na 24 godziny. Po dobie w chłodzie i soli kaczka wytraciła trochę wody – mięso wytrzyj do sucha, włóż do naczynia i dopraw przyprawami, dodaj zioła. Zamiast świeżego rozmarynu można użyć również suszonego. Nie stosuj granulowanego czosnku, jest niesmaczny i wszystko zepsuje.
- Dopasuj foremkę,brytfankę, by wszystkie udka weszły. Rozpuść kaczy tłuszcz i zalej udka . Udka nie mogą wystawać ponad powierzchnię. Duża ilość tłuszczu to gwarancja soczystości. Są dwie metody na przygotowanie takiego dania. Piekarnik 85stopni 12 godzin (bez termoobiegu) Piekarnik 110-120stopni 6 godzin Ja wybieram metodę szybszą.
- Po konfitowaniu wyciągamy nogi z naczynia (ostrożnie, są delikatne, na kratkę). Konfitowana kaczka jest gotowa ale ja zawsze by skórka była chrupiaca , nastawiam piekarnik na 250stopni termoobieg i zapiekam 8 minut. Tłuszcz zlej przez sito do słoika, i po wystudzeniu przechowuj w lodówce do następnego konfitowania.
- Cebulę pokrój w kostkę, kapustę drobno pokrój. Rozgrzej patelnię z masłem, zeszklij cebulę. Dodaj kapustę i smaż około 10minut. Dodaj wszystkie składniki i duś pod przykrywką około 12-15 minut.
- Tak przygotowaną kaczkę podaję z ziemniakami. To danie zaskoczy nie jednego waszego gościa. Smacznego !!!
- Porcje: 6
- Gotowe w: 400 Minut
- Typ dania:Obiad
- Typ przepisu:Drugie dania, Mięso, Różne, Sosy
- Składniki: Cebula, Czosnek, kapusta czerwona, majeranek, masło, owoc jałowca, pieprz, rozmaryn, smalec z kaczki, sól, Udko z kaczki
Oceń ten przepis

-
1 Osób Oceniło ten przepis
-
Średnia ocena
-
- (5 / 5)
Wooooo!!!!! Moja kaczka w 100% była smakowita. Cała rodzina była pod dużym wrażeniem. Życzę ” bon appétit”
To jest miód i malina😜😜😜
To jest znakomite..Palce można lizać.
Kaczka przepyszna, soczysta, mięso odchodzące od kości.
Odlotowa kaczka wychodzi. Mogłabym jeść ją bez końca
Wyśmienity obiad noworoczny! Perfekcyjnie upieczone mięso. Całość palce lizać!!!
Mniam…..Mniam pyszne danie
Obiad na 5+
Bardzo dobry przepis na kaczkę👍 Mięso wychodzi pyszne, mięciutkie. Wszystko razem fajnie współgrało ze sobą.
Znakomity przepis na kaczkę. Mięso jest miękkie a za razem bardzo soczyste. Te danie zagosci w moich ulubionych przepisach.