
Kotlet mielony z sosem grzybowym i ziemniakami
-
- Czas przygotowania
- Minut
-
- Czas pieczenia/gotowania
- Minut
-
- Wydajność
- 20
Ocena przepisu
- (5 /5)
- 1 rating
Składniki
- 500g mięsa wołowo-wieprzowego (dobrej jakości,ja mielę sam)
- 1/4 szklanki wody
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 400g ziemniaków
- 300g świeżych grzybów (podgrzybki)
- 100ml śmietanki 30% lub 36%
- 60g masła
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Instrukcje
- Na początek chciałbym powiedzieć ,że moje kotlety nie mają żadnych jajek,bułki i panierki. Moim zdaniem jest to kompletnie niepotrzebne. Mięso same klei się do siebie i nie potrzebuje dodatkowych składników. Tak przygotowane mięso ma bardziej wyrazisty smak i jest mniej kaloryczne.
- Mięso wyciągnij z lodówki 30minut przed smażeniem. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni z dodatkiem soli i pieprzu. Zeszkloną cebulę dodaj do mięsa z dodatkiem wody. Dodaj sól i pieprz. Mięso ręcznie ubijaj dłonią z 2 minuty (rozprowadzi to wodę i napowietrzy mięso, kotlety będą delikatniejsze).
- Ziemniaki obierz, zalej wodą do połowy, zalej do połowy wodą,dodaj 30g masła i dużą szczyptę soli. Ziemniaki nie potrzebują dużej ilości wody i soli do gotowania. Gotuj pod przykryciem 15-20 minut w zależności od wielkości ziemniaka.
- Uformuj kotlety, powinno wyjść ok 8-10. Rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju i smaż na małym ogniu około 5-6 minut na stronę.
- Świeże podgrzybki oczyść z zewnątrz wilgotną szmatką . Nie płucz w wodzie!. Pokrój w plastry 10mm. Rozgrzej patelnię z dodatkiem 30g masła. Wrzuć na patelnię i smaż około 6 minut na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj śmietankę i smaż mieszając, aż zgęstnieje. Osobiście zawsze robię sos grzybowy z cebulą ale jeżeli jak w tym przypadku, cebula zawarta jest w kotletach to nie dodaję. Oczywiście według waszego uznania.
- Mięso i grzyby wyłóż na talerz. Odcedź ziemniaki i podawaj z koperkiem. Życzę Smacznego !!!
- Porcje: 4
- Gotowe w: 40 Minut
- Typ dania:Obiad
- Typ przepisu:Drugie dania, Grzyby, Mięso, Przydatne rady, Sosy
- Składniki: Cebula, koperek, masło, mięso wieprzowo-wołowe, olej roślinny, pieprz, śmietanka 30%, sól, świeże podgrzybki, woda, ziemniaki
Oceń ten przepis

-
1 Osób Oceniło ten przepis
-
Średnia ocena
-
- (5 / 5)
Zrobiłam wg przepisu. Udany obiad mi wyszedł.❤️❤️ Dziękuję.
Zrobiłam dziś według przepisu. Mój sosik wyszedł przepyszny jeszcze ze świeżo zbieranych grzybków. Polecam przepis
super smaczne. Palce można lizać. mniam 🙂
Smaczny pomysł na obiad…..mniam…..
To jest po prostu pyszne 😊
Doskonały sposób na obiad. Polecam