
Krem z dyni i śmietanka miodowo-imbirową
Opublikowano
11 października 2019 | In Kuchnia Francuska, Kuchnia Polska | Przez
Adrian Adamczyk | 9 komentarzy
-
- Czas przygotowania
- Minut
-
- Czas pieczenia/gotowania
- Minut
Ocena przepisu
- (5 /5)
- 1 rating
Składniki
- dynia hokkaido 1kg
- korzeń pietruszki 60g-70g
- ziemniaki 150g
- marchewka 200g
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, chili
- masło 50g
- 3 łyżki oliwy
- 200ml śmietanki 30% lub 36%
- 1/2 łyzeczki miodu
- pół łyżeczki świeżo startego imbiru
Instrukcje
- Moim zdaniem jest to mój, jeden z najlepszych przepisów na krem z dyni.
- Dynię przekrój na kilka części. Ja kroję w pół księżyce. Włącz piekarnik na 180stopnie i piecz 45minut.
- W międzyczasie pokrój wszystkie warzywa w kostkę lub plastry. Po upieczeniu dyni, obierz ze skóry i pokrój w kość.
- Następnie rozgrzej głęboką patelnię z dodatkiem oliwy i masła. Wrzuć warzywa,upieczoną dynię i przyprawy (smażenie przypraw wyostrza ich smak). Smaż (ok 15-20min) aż będą miękkie (ok 15-20min). Smażenie przypraw wyostrza ich smak.
- Po usmażeniu warzyw, podlej wszystko 700ml wody. Gotuj 10 min.
- Po ugotowaniu blenduj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
- Ubij śmietankę na sztywną konsystencję. Dodaj 1/2 łyżeczki miodu i 1/4 łyżeczki świeżo startego imbiru, ciągle mieszaj, aż wszystko się połączy. Wlej do wysokiej szklanki krem, następnie śmietankę imbirową. Życzę smacznego !!!
- Porcje: 5
- Gotowe w: 70 Minut
- Typ dania:Drugie śniadanie, Obiad, Przystawka
- Typ przepisu:Bez mięsa, Dania jednogarowe, Dieta oczyszczająca, Drugie dania, Kremy, Warzywa, wege, wegetariańskie, Zupy
- Składniki: Cebula, chili, Czosnek, dynia hokkaido, gałka muszkatołowa, Marchewka, masło, miód, oliwa, pieprz, pietruszka, śmietanka 30%, sól, ziemniaki
Oceń ten przepis

-
1 Osób Oceniło ten przepis
-
Średnia ocena
-
- (5 / 5)
Cudo, uwielbiam dynię, do tej pory wykorzystywałam ją głównie do ciast, ale dziś zrobiłam krem , wyszedł pyszny.
Zrobiłam po raz pierwszy i wyszła przepysznie 😁
Pierwszy raz zrobiłam kerm z dyni i rewelacja… jest pyszna. Wszyscy domownicy proszą o dokładkę a to chyba najlepsza recenzja 😁 pozdrawiam
Najlepszy przepis na krem z dyni! 😀pyszniasta wychodzi mniaaam👍 My zajadamy z paluszkami grissini😀
Krem z dyni jest przepyszny😁😁😁 pozdrawiam
To prawdziwa uczta dla oczu i smaku
Obłędny smak,można jeść bez końca. Już dwa razy gotowałam,ale moje dzieci proszą o to, bym co dzień im gotowała.P O L E C A M
Zdecydowanie mój ulubiony krem z dyni.😀 A do tego jest pożywny, kolorowy i
bardzo aromatyczny. Krem ma wyważony smak wszystkich składników. Jestem tym kremem tak zachwycona, że zazwyczaj przygotowuje jego w dużej ilości. W internecie można znaleźć miliony przepisów, ale ten jest genialny! Polecam!
Pychota….. idealny na jesienne obiady…