
Leczo z chorizo
-
- Czas przygotowania
- Minut
-
- Czas pieczenia/gotowania
- Minut
-
- Wydajność
- Koszt ok 35zł
Ocena przepisu
- (5 /5)
- 1 rating
Składniki
- Chorizo 280g
- Boczek prażony wędzony 400g
- 2szt cukinia (zółta-zielona)
- 4szt papryka czerwona i jedna papryka chili
- 2szt zółty pomidor
- 2szt pomidor czerwony
- 5szt szalotka
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki parmezanu
- 2łyżki koncentratu pomidorowego
- liść laurowy,ziele angielskie,kminek,zioła prowansalskie,papryka suszona,sól,pieprz
- olej do smażenia
- świeże pieczywo do podania
Instrukcje
- Do przygotowania leczo z chorizo i boczkiem używam wszystkich sezonowych warzyw. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Leczo jadałem jako dziecko bardzo często, domowe, naturalne i proste. Najczęściej dodaję do niego pomidory, czasami cukinię, pieczarki, cebulę, a do tego wędzoną kiełbasę lub boczek pokrojony w kostkę. Ten przepis na leczo jest nieco inny.
Obieram cebulę i kroję w kostkę,rozgniatam czosnek. Na oleju podsmażam cebule,czosnek i pokrojone w talarki chorizo z boczkiem(w kostkę). Wszystko smażę kilka minut.
Obieram paprykę, wyjmuję z niej gniazda nasienne. Paprykę i cukinię kroję w duże kawałki.
Pomidory sparzam wrzątkiem, i zdejmuję z nich skórę.
Usmażone przekładam do garnka. Dodaję paprykę i cukinię, pokrojone w drobne kawałki pomidory i szklankę wody. Doprawiam solą, zielem angielskim, liściem laurowym, łyżeczką lub dwoma słodkiej papryki (paprykę podsmażyć na patelni bez oleju by wydobyć smak), szczypta pieprzu,kminku,ziół prowansalskich i duszę pod przykryciem przez 25-30 minut. Na koniec dodać 3łyżki koncentratu pomidorowego,dwie łyżki parmezanu i gotować 3min .
Leczo z kiełbasą podaję z chlebem posmarowanym masłem. Życzę Smacznego
- Porcje: 6
- Typ dania:Obiad
- Typ przepisu:Dania jednogarowe, Mięso
- Składniki: Boczek wędzony parzony, Chorizo, cukinia zielona, cukinia zółta, Kminek, koncentrat pomidorowy, Liść laurowy, papryka czerwona, papryka suszona, parmezan, pieprz, Pomidor, pomidor zółty, sól, szalotka, Ziele angielskie, zioła prowansalskie
Oceń ten przepis

-
1 Osób Oceniło ten przepis
-
Średnia ocena
-
- (5 / 5)
pyszne to leczo i rewelacyjne zdjęcie 🙂
To jest niebo w buzi. Po prostu przepyszne dziś zrobiłam i jestem zachwycona czekam jeszcze na opinię dzieci i męża 🙂
Pyszne i idealne na te chłodne dni. Szybko się je robi i idealne do ogrzewania na drugi dzień.