
Makaron sojowy z ligawą
-
- Czas przygotowania
- Minut
-
- Czas pieczenia/gotowania
- Minut
Ocena przepisu
- (5 /5)
- 1 rating
Składniki
- 200g makaronu sojowego
- 250g ligawy wołowej
- 1 marchewka pokrojona w cieńkie paseczki
- 1 por pokrojony pod ukosem
- 1 czerwona papryka pokrojona w paseczki
- 2 szalotki pokrojone na ćwiartki
- 120g brokułów podzielonych na różyczki
- 100g pieczarek pokrojonych w plasterki
- szczypiorek posiekany
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka mąki z tapioki
- Jak lubicie na ostro to łyżka Sambal oelek.
Instrukcje
- Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut.
- Ligawę wyciągamy z lodówki i kroimy na cieńkie płatki.
- Odcedzamy makaron oraz grzyby mun.
- W woku rozgrzać olej do bardzo wysokiej temperatury .Wrzucić czosnek i smażyć około 30 sekund. Dodać pozostałe warzywa i smażyć,mieszając,przez 1-2 minuty.
- Dodać ligawę i podlać sosem sojowym. Smażyć na mniejszym ogniu 5minut.
- Następnie dodać makaron sojowy,grzyby i kiełki fasoli mung.
- Mąkę z tapioki wymieszać z sosem sosami sojowymi,olejem sezamowym,sosem rybnym,wodą. Wyłączyć patelnię wlać mieszankę i wszystko starannie wymieszać,doprawić solą i pieprzem. Odczekać 3 minuty i zacząć nakładanie.
- Wszystko posypuję świeżym szczypiorkiem i prażonym sezamem. Smacznego!!!
- Porcje: 4
- Gotowe w: 35 Minut
- Typ dania:Obiad
- Typ przepisu:Mięso, Potrawy z woka
- Składniki: Brokół, cukinia zielona, Czosnek, Grzyby mun, Ligawa wołowa, Mąka z tapioki, Makaron sojowy, Marchewka, Olej sezamowy, papryka czerwona, pieprz, Sezam, sól, Sos rybny, Sos sojowy ciemny, Sos sojowy jasny, szalotka, Szczypiorek, woda
Oceń ten przepis

-
1 Osób Oceniło ten przepis
-
Średnia ocena
-
- (5 / 5)
Bardzo dobry przepis! Właśnie skończyliśmy jeść 🙂 Zarówno dla mnie jak i dla żony rewelacja!
Potrawa nie dość że bardzo dobrze smakuje to naprawdę szybko można ją przygotować