
Opieńki marynowane
-
- Czas przygotowania
- Minut
-
- Czas pieczenia/gotowania
- Minut
Ocena przepisu
- (5 /5)
- 1 rating
Składniki
- 1kg opieniek
- łyżka soli do gotowania
- Przyprawy słoika 500ml: łyżeczka gorczycy, 2 liście laurowe, 3-4 ziela angielskie, 8 ziaren pieprzu czarnego, plaster cebuli.
- Zalewa: 500ml wody, 200ml octu spirytusowego, 3 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki soli
Instrukcje
- Znakomity dodatek do wykwintnego półmiska wędlin. Przepis dla osób które lubią bardziej octowe smaki. Stosunek wody do octu 2,5:1
- Grzyby opłucz. Gotuj 5-7 minut w osolonej wodzie. Odcedź-zalej zimną wodą.. Zagotuj wszystkie składniki do zalewy. Do wyparzonych wcześniej słoików dodaj wszystkie przyprawy, następnie wypełnij gorącymi grzybami do 3/4 wysokości słoika. Zalej gorącą marynatą, zostaw przerwę z powietrzem ok1-2cm. Zamknij słoiki szczelnie i postaw do góry dnem(do wystudzenia).
- Sprawdź po wystudzeniu czy każdy się zawekował lub czy nie cieknie.
- Słoiki gotowe!!! Teraz uzbrój się w cierpliwość na minimum 3 tygodnie a potem ciesz się smakiem.
- Gotowe w: 30 Minut
- Typ dania:Drugie śniadanie, Obiad, Przystawka
- Typ przepisu:Grzyby
- Składniki: Cebula, Cukier, gorczyca, grzyby leśne, Liść laurowy, ocet, opieńki, Pieprz czarny ziarnisty, sól, Ziele angielskie
Oceń ten przepis

-
1 Osób Oceniło ten przepis
-
Średnia ocena
-
- (5 / 5)
Słoiki już zrobione. Teraz odliczamy czas do otwarcia i degustacji ich. Pozdrawiam
Ja też mogę się pochwalić zrobionymi słoikami. Teraz czekam na otwarcie pierwszego. Dziękuję za przepis
Zrobiłam kilka słoików. Cała rodzina czeka kiedy będą gotowe do jedzenia