
Pieczone gołąbki z kapusty rzymskiej – z kaszą gryczaną
-
- Czas przygotowania
- Minut
-
- Czas pieczenia/gotowania
- Minut
Ocena przepisu
- (5 /5)
- 1 rating
Składniki
- 1,5kg karkówki wieprzowej mielonej
- 1,5kg łopatki wieprzowej mielonej
- łyżka czosnku niedźwiedziego
- łyżka liścia lubczyku
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 3-4 liście laurowe
- Sos (zalewa): 400ml wody, puszka pomidorów 400g, 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego,pęczek koperku posiekany, 4-5szt rozdrobnionych suszonych grzybów
- łyżka liścia lubczyku
- łyżka czosnku niedźwiedziego
- 400g kaszy gryczanej
- łyżka maki ziemniaczanej (po pieczeniu)
- 2szt kapusty rzymskiej
- 4 duże cebule
- masło
- sól i pieprz
Instrukcje
- Mięso zmiel i połącz razem. Dopraw łyżką liścia lubczyku,czosnku niedźwiedziego,solą i pieprzem. Ugotuj kaszę gryczną z dodatkiem soli. W międzyczasie pokrój cebulę i zeszklij na maśle. Ryż i cebulę dodaj do mięsa.
- Kapustę sparz w gorącej wodzie ok 5 min. Możesz podczas sparzania ściągać sukcesywnie liście. Kapusta rzymska jest o wiele łatwiejsza w obróbce i delikatniejsza. Kapustę sparzaj zawsze dolną częścią do dna garnka. Zewnętrzne duże liście kapusty zostaw do wyścielenia brytfanny.
- Zwiń gołąbki. Wyściel brytfannę i poukładaj gołąbki. Wrzuć do środka liście laurowe,ziele angielskie.
- Wymieszaj wszystkie składniki do sosu bez mąki ziemniaczanej. Dopraw solą i pieprzem. Zalej gołąbki i włóż do piekarnika na 3 godziny temperatura 180 stopni.
- Po upieczeniu, wyciągnij i odlej powstały sos na patelnię. Dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej zagotuj . Gotowe!!! Życzę smacznego.
- Gotowe w: 240 Minut
- Typ dania:Obiad
- Typ przepisu:Dania jednogarowe, Mięso, Różne
- Składniki: Cebula, czosnek niedźwiedzi, grzyby suszone, kapusta rzymska, karkówka wieprzowa mielona, koncentrat pomidorowy, koperek, Liść laurowy, łopatka wieprzowa mielona, mąka ziemniaczana, masło, pieprz, pomidory z puszki, sól, woda, Ziele angielskie
Oceń ten przepis

-
1 Osób Oceniło ten przepis
-
Średnia ocena
-
- (5 / 5)
To prawdziwa rozkosz dla podniebienia
Znakomite!!!
Wypróbowałam ten przepis i jestem bardzo zadowolona. Bo gołąbki smakują odlotowo dobrze
Harmonia smaku i coś dla smacznego dla żołądka
Genialny smak👍👍👍
Smaczne, że można paluszki lizać
Super smak👍
Bardzo smaczne
Znakomite danie 😘