
Pieczone pomidory cherry z burattą i sosem balsamicznym
-
- Czas przygotowania
- Minut
-
- Czas pieczenia/gotowania
- Minut
Ocena przepisu
- (5 /5)
- 2 ratings
Składniki
- 200g pomidorów cherry
- 400g buratty
- 100-120ml oliwy extra virgin
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- gałązka świażego rozmarynu (ewentualnie łyżeczkę suszonego, jeżeli brak świeżej)
- sól
- Sos balsamiczny: 1 łyżka octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy extra virgin. 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego, szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu
Instrukcje
- Pomidorki wrzuć do naczynia żaroodpornego. Dodaj oliwę, rozmaryn i czosnek (nie obieraj czosnku ze skórki). Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- W międzyczasie wyciągnij burattę, by nabrała temperatury pokojowej.
- Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki do sosu w wysokim garnku. Mieszankę postaw na kuchence i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, czekaj aż sos zgęstnieje. Powinien po chwili zastygać na łyżce, którą weryfikujemy jego gęstość. Proces gotowania powinien zająć około 10-15 minut. W trakcie gotowania należy otworzyć w kuchni okno (gotujący się ocet wydziela bowiem szczególne opary, które mogą być odczuwane jako duszące).
- Po upieczeniu pomidorów, wyciągnij i odstaw na 5 minut. Następnie włóż do środka burattę i polej sosem balsamicznym. Na wierzch połóż listki natki i dopraw solą i pieprzem.
- Podawać jako przystawkę lub dodatek do dania głównego. Najładniej wyglądają pomidorki upieczone razem z gałązką.
- Porcje: 2
- Gotowe w: 25 Minut
- Typ dania:Drugie śniadanie, Kolacja, Obiad, Podwieczorek, Przystawka, Śniadanie
- Typ przepisu:Bez mięsa, Przystawki, wege, wegetariańskie
- Składniki: Czosnek, natka pietruszki, ocet balsamiczny, oliwa extra virgin, pieprz, pomidor cherry czerwony, ser butatta, sól, syrop klonowy
Oceń ten przepis

-
2 Osób Oceniło ten przepis
-
Średnia ocena
-
- (5 / 5)
Skorzystałam z tego przepisu i jestem mega zadowolona. Bo znakomicie te danie smakowało. Pozdrawiam 😉
Te danie smakuje bosko😜
szybkie w przygotowaniu, proste i przepyszne. Będzie często na moim stole.
Te danie jest tak smaczne, że mozna je jeść i jeść……. bez końca
Te pieczone pomidory cherry z burattą i sosem balsamicznym smakuja pysznie:-) dziękuję za ten prosty przepis ale jaki smaczny