
Rosół wołowy
-
- Czas przygotowania
- Minut
-
- Czas pieczenia/gotowania
- Minut
Ocena przepisu
- (5 /5)
- 1 rating
Składniki
- 500g mięsa wołowego szponder,kości lub wołowe rosołowe
- 500g łapek drobiowych lub porcji rosołowej
- 2 litry wody
- 4 marchewki
- 2 opalone cebule
- korzeń pietruszki
- 1/4 dużego korzenia selera
- górną część dużego pora
- świeża natka pietruszki lub łodygi
- 4 ząbki czosnku
- 3 gałązki lubczyku
- pięć suszonych grzybów (nadadzą koloru i smaku)
- przyprawy: 3-4 liście laurowe, 5-6 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka ziaren pieprzu, łyżka soli na koniec gotowania.
Instrukcje
- Rosół robię z różnych rodzai mięs. Bardzo lubię wołowy ale by nie był za mocny, dodaję mięso drobiowe. W przypadku gdy robię zupę np.. wietnamską PHO to bulion jest tylko na wołowinie.
- Bulion gotuje się całkowicie sam, pod przykrywką. Mięso opłucz pod bieżącą zimną wodą. Umieść w garnku.
- Wszystkie warzywa umyj pod zimną, bieżącą wodą. Korzeń pietruszki oraz selera nie obieraj i umieść w garnku. W skórce znajduje się mnóstwo smaku i witamin . W garnku umieść też natkę pietruszki, kawałek pora,gałązki lubczyku, nieobrane ząbki czosnku (możesz też je obrać) i kilka suszonych grzybków.
- Opal cebulę nad palnikiem lub palnikiem ręcznym. Opalona cebula poprawi klarowność zupy i poprawi smak. Umieść w garnku.
- Dodaj jeszcze 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczkę ziaren pieprzu Wszystko zalej 3 litrami wody,przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez dwie godziny.
- Im dłużej będziemy gotować na małym ogniu, tym rosół będzie bardziej aromatyczny. Po upływie dwóch godzin odseparuj rosół od mięsa i warzyw. Wstaw ponownie rosół na palnik. Dodaj pokrojoną marchewkę i gotuj ok 12-15 min. Dopraw solą i pieprzem
- Pamiętajcie zupy solimy zawsze dopiero na koniec gotowania.
- Podawaj z makaronem lub lanymi kluskami. Smacznego!!!
- Porcje: 8
- Gotowe w: 140 Minut
- Typ dania:Obiad, Przystawka
- Typ przepisu:Przydatne rady, Zupy
- Składniki: Cebula, Czosnek, grzyby suszone, kości wołowe, Liść laurowy, lubczyk świeży, Marchewka, Mięso wołowe, pieprz, pietruszka, Por, seler, sól, woda, Wołowina, Ziele angielskie
Oceń ten przepis

-
1 Osób Oceniło ten przepis
-
Średnia ocena
-
- (5 / 5)
Idealny przepis na niedzielny rosół. Ten rosół ma świetny smak i wygląd na 5+
Super przepis!!!!!.Dziękuję
Takie proste a takie pyszne!!! Mniam!
Nigdy nie gotowalam rosolu wolowego,zawsze na kurczaku. Kiedy opublikowal pan ten przepis,postanowilam spróbować. REWELACJA……Plecam.
Znakomity rosół wołowy!!!!
Bardzo smaczny
Witam,kolejny raz skorzystalam z tego przepisu i ugotowałam rosół wołowy. Zupka wszystkim bardzo smakowalo. Dziękuję za ten przepis.