
Stek wołowy z warzywami burattą i kozią brodą
Opublikowano
13 września 2019 | In Kuchnia Amerykańska, Kuchnia Polska | Przez
Adrian Adamczyk | 3 komentarze
-
- Czas przygotowania
- Minut
-
- Czas pieczenia/gotowania
- Minut
-
- Wydajność
- 40zł
Ocena przepisu
- (5 /5)
- 1 rating
Składniki
- 2x 250g antrykot dojrzewający,pieprz czarny młotkowany,masło.
- Kozia broda 200g, Masło,sól.
- Warzywa: pół papryki czerwonej, 1 papryka chili, 1 mała cukinia , 10 cm pora , 50g Groszek cukrowy, oliwa do smażenia i sos sojowy.
- Masło 50g: Sól morska, pieprz czarny i czerwony z młotkowany,listek szałwii.
- Ser buratta 100g
Instrukcje
- Steki wyciągamy z lodówki na 30 min przed przygotowaniem.
- W trakcie kiedy steki dochodzą do temperatury pokojowej ,przygotować warzywa.,masło i grzyby.
- Masło doprawiamy solą, pieprzem i dorzucamy drobno posiekany listek szałwii. Masło zawijamy w folii spożywczej i formujemy masło w rulon. Wkładamy na 15min do zamrażarki.
- Paprykę czerwoną, cukinię kroimy w dużą kostkę, brokuł dzielimy na różyczki,chili i por kroimy w paski/plastry około centymetra. Groszek cukrowy pozostawiamy w całości.
- Grillujemy na oliwie wszystkie warzywa na mocno rozgrzanej patelni. Podczas gdy warzywa się smażą podlewamy sosem sojowym ok 40ml-50ml. Smażę 5-6 minut i wszystkie warzywa są aldnte. Ja zazwyczaj nie dosalam. Sól zawarta w sosie sojowym mi wystarcza.
- Kozią brodę dokładnie czyścimy, rozrywamy na mniejsze porcje. Rozgrzewamy na patelni masło i smażymy ok 5-7 minut z dodatkiem soli. Nie dodaję innych przypraw ponieważ kocham wyrazisty smak tego grzyba. Fanatycy śmietanki , oczywiście można dodać.
- Smażę steki na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem masła. Czas smażenia to około 2-3 min na stronę. Przewracać szczypcami ,nie nakuwać mięsa widelcem nie przygniatać do patelni. Po smażeniu ściągnąć z patelni i pozostawić na 4-5 min by mięso odpoczęło.
- Wszystko wykładamy na deskę lub talerz , na grillowane warzywa rozrywamy kawałki buratty która pięknie się rozpływa.
- Od zawsze stek to dla mnie danie , które mógłbym jeść na okrągło. Wybór steków dojrzewających jest spory, ale wybrać odpowiedni nie jest łatwo. Ja zawsze sugeruję się przerostami tłuszczu w steku, im więcej tym lepiej. Bardzo ważny jest też kolor im bardziej krwisty tym lepiej.
- Porcje: 2
- Gotowe w: 60 Minut
- Typ dania:Obiad
- Typ przepisu:Drugie dania, Mięso, Przydatne rady, Sposoby, Warzywa
- Składniki: brokuł, buratta, cukinia, groszek cukrowy, kozia broda, oliwa, papryka chili, pieprz czerwony ziarnisty, sos sojowy, stek z antrykotu, szałwia
Oceń ten przepis

-
1 Osób Oceniło ten przepis
-
Średnia ocena
-
- (5 / 5)
Super przepis . Pyszne !!!!!!
Smacznie wyszedł ten posilek. Pierwszy raz na naszym stole zagościła kozia broda która bardzo posmakowala naszej rodzinie.
Rozkosz dla zmysłu smaku i wzroku