
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami
-
- Czas przygotowania
- Minut
-
- Czas pieczenia/gotowania
- Minut
Ocena przepisu
- (5 /5)
- 1 rating
Składniki
- Ciasto: 400g mąki (Typ 500 najlepiej), 200ml gorącej wody,łyżka masła lub dwie łyżki oleju, szczypta soli.
- Farsz: 1kg kapusty kiszonej-odciśniętej z nadmiaru soku, 150g suszonych grzybów, szklanka wody, 200g cebuli, masło, sól, pieprz,2 liście laurowe i ziele angielskie.
Instrukcje
- Pyszne elastyczne ciasto na pierogi. Przepis idealny moim zdaniem. Pamiętajcie o dobrej jakości składnikach.
- W misce mąkę sparz gorącą wodą. Wstępnie wyrób ciasto. Przełóż ciasto na blat lub stolnicę. Dodaj szczyptę sol, łyżę masła. Wyrób ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto się klei, trzeba dodać więcej mąki (pamiętaj zwiększając ilość mąki ciasto staje się twardsze). Pamiętaj ,że jakość produktów wpływa na smak ciasta.
- Rozdrobnioną kapustę zalej szklanką wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, duś przez 20 minut na dużym ogniu, . Suszone grzyby gotuj ok.10min, odcedź na sicie. Grzyby drobno posiekaj lub zmiel na dużych oczkach. Na maśle podsmaż posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj do kapusty, całość zasmażamy przez 2 minuty, dodaj grzyby i nadal zasmażaj często mieszając. Gdy wyparuje nadmiar soku, odstaw do schłodzenia. Ciasto wałkuj, wykrój szklanką koła, nałóż farsz i sklej w pieroga.
- Rozgrzej garnek z wodą. Dodaj sól i olej by się pierogi nie sklejały. Gotuj pierogi do wypłynięcia. Odcedź i włóż na kilka minut do zimnej wody lub od razu podawaj do stołu. Podawaj polane zrumienionym masłem lub masłem z cebulką. Życzę smacznego!!!
- Porcje: 8
- Gotowe w: 130 Minut
- Typ dania:Obiad
- Typ przepisu:Bez mięsa, Drugie dania, Grzyby, Potrawy z mąki, wege, wegetariańskie
- Składniki: Cebula, kapusta kiszona, Liść laurowy, mąka pszenna Typ 500, masło, olej roślinny, pieprz, sól, suszone grzyby, woda, Ziele angielskie, żółtka
Oceń ten przepis

-
1 Osób Oceniło ten przepis
-
Średnia ocena
-
- (5 / 5)
Witam dzisiaj robiłam według tego przepisu i wyszły rewelacyjne, ciasto cieniutkie i mięciutkie:) palce można lizać 👍
Bardzo samczne i jakie delikatne a zarazem nie rozpadajace sie ciasto.
Wyszło mi CUDOWNE ciasto na pierogi, przesmaczne. Właśnie takie trochę świąteczne, jak kto woli jesienno-zimowe. Gorąco polecam, bo warte uwagi!