Coś z niczego – Śledzie – Odcinek 13

Coś z niczego – Śledzie – Odcinek 13

Gościem dzisiejszego odcinka jest Mariusz Komenda, uczestnik i półfinalista programu Masterchef. Przygotowaliśmy dla Was śledzie jako wigilijne potrawy. Dzień wcześniej namaczamy śledzie w mleku i zostawiamy pod przykryciem. Śledzie po kaszubsku: Składniki: 1 łyżeczka gorczycy 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 świeże pomidory cebula cukrowa cukier śliwki wędzone ocet winny koncentrat pomidorowy śledzie […]

Przeczytaj więcej
Coś z niczego - Zakwas, Barszcz, Buraczki - Odcinek 12

Coś z niczego – Zakwas, Barszcz, Buraczki – Odcinek 12

Barszcz: Składniki: 2 litry bulionu warzywno-drobiowego (przepis na stronie) 2l zakwasu z buraków (przepis na stronie) 3-4 ząbki czosnku łyżeczka pieprzu 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego garść suszonych grzybów 2 łyżki majeranku Przygotowanie: Barszcz czerwony od razu narzuca mi nastrój świąteczny. Mocny wyrazisty w smaku.Do przygotowania dobrego barszczu przygotowuję się 10 dni wcześniej. […]

Przeczytaj więcej
Coś z niczego – Salata Beof i galaretka z wywaru – odcinek 11

Coś z niczego – Salata Beof i galaretka z wywaru – odcinek 11

Salata Beof : Składniki: 300 g piersi z kurczaka 300 g ziemniaków 300 g marchwi 300 g mrożonego zielonego groszku ogórki kiszone czarne oliwki czerwona papryka w occie natka pietruszki majonez sól pieprz Przygotowanie: Marchewkę i ziemniaki gotuj 20min. Po upływie 10 min do gotowania dorzuć pierś z kurczaka. Mrożony groszek ugotuj w osobnym garnku-ok […]

Przeczytaj więcej
Coś z niczego – Taco – odcinek 10

Coś z niczego – Taco – odcinek 10

Taco: Składniki: 250g mąki kukurydzianej 230ml wody szczypta soli sałata rzymska mini pomidory koktajlowe limonka ogórek cebula czerwona avocado ser bryndza ząbek czosnku świeża kolendra oliwa extra virgin sos salsa picante cholula sos worcestershire sos sriracha polędwiczki z kurczaka Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z wodą z dodatkiem szczypty soli. Wszystko wyrób na gładką masę. Za pomocą […]

Przeczytaj więcej
Coś z niczego – Pizza – odcinek 9

Coś z niczego – Pizza – odcinek 9

Ciasto na pizze: Składniki: 300 g mąki typu 00 200 g semolina 15 g świeżych drożdży 325 ml ciepłej wody 3 g soli 2 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Przygotowanie ciasta do pizzy zaczynamy od rozczynu. Do miseczki dodajemy rozdrobnione drożdże, odrobinę ciepłej wody, 1-2 łyżeczki mąki i łyżeczka cukru. Wszystko razem […]

Przeczytaj więcej
Coś z niczego – Żurek – odcinek 8

Coś z niczego – Żurek – odcinek 8

Żurek Składniki (6 porcji): 500ml zakwasu żytniego (przepis na blogu) 2 litry bulionu drobiowo-wieprzowego (z kością wędzoną ) 3 cebule 6 białych kiełbas 500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 4 ząbki czosnku łyżka chrzanu tartego jajka majeranek sól i pieprz Przygotowanie: Cebule obierz i pokrój w […]

Przeczytaj więcej
Coś z niczego – Kociołek – odcinek 6

Coś z niczego – Kociołek – odcinek 6

Składniki: Kociołek (przepis na dwa kociołki): 1kg karkówki wołowej 400g boczku wieprzowego surowego 3 pomidory paprykowe 3 cebule 3 marchewka pietruszka 1 mały seler główka czosnku 200g pieczarek 1 bakłażan 1 mała cukinia zielona 1 mała cukinia żółta 1 por natka pietruszki kilka gałązek świeżego lubczyku 2 papryki czerwone pół główki kapusty 6 ziaren ziela […]

Przeczytaj więcej
Coś z niczego – Hummus z jagnięciną – odcinek 7

Coś z niczego – Hummus z jagnięciną – odcinek 7

Przepis sekretem restauracji. Zapraszam na inne przepisy www.coszniczego.tv

Przeczytaj więcej
Coś z niczego – Grzyby – odcinek 5

Coś z niczego – Grzyby – odcinek 5

Kozia broda: Składniki: Świeży siedzuń sosnowy -kozia broda masło do smażenia sól i pieprz Przygotowanie: Zalej wrzątkiem grzyby. Po upływie 3 minut wylej wodę. Umyją grzyby pod bieżącą wodą. Dopraw solą i pierzem. Smaż około 5-7minut na maśle. Sos z podgrzybków: Składniki: 250g świeżych podgrzybków lub borowików 2 szalotki 100ml śmietanki 30% lub 36% sól […]

Przeczytaj więcej
Coś z niczego – Słoiki – odcinek 4

Coś z niczego – Słoiki – odcinek 4

Cukinia w zatarze Składniki: Średnia wąska cukinia 1 żółta i 1 zielona 2 szklanki octu 10%  2,5 szklanki wody 2,5 szklanki białego cukru 3 łyżki zataru 3 łyżki gorczycy Przygotowanie: Słoiki sparzyć wrzątkiem przed użyciem. Cukinię umyć, pokroić na grubsze plastry wraz ze skórą, włożyć do słoików. Ugotować zalewę, gorącą zalać cukinię w słoikach. Pasteryzować […]

Przeczytaj więcej